Dr. Riskó Ágnes

1986-ban szereztem diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Végzés után rögtön B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Ortopéd-sebészeti Osztályára kerültem, ahol azóta is dolgozom.

Ortopéd-sebészetből 1991-ben szakvizsgáztam jó eredménnyel, majd sportorvostanból 2000-ben kiválóan megfelelt eredménnyel.

Német nyelvből középfokú nyelvvizsgát tettem 1995-ben.

2016-ig összesítve: Hazai kongresszusokon 56 előadást tartottam, külföldi kongresszuson első szerzőként kettőt, társszerzőként pedig egyet. 34 előadás kivonatom jelent meg írásban. A kötelező továbbképzéseken túl 65 hazai és egy külföldi képzésen is részt vettem. Országos szintű továbbképzést kettőt tartottam, helyit /pl: HIETE, háziorvosi, gyógytestnevelői stb./ pedig 34-et.

Az országban elsőként megyénkben indítottuk be a gerincferdülést megelőző, tartásjavító programot az általános iskolákban, ennek kapcsán 16 előadást tartottam gyermekgyógyászoknak, iskolaorvosoknak, testnevelő és gyógytestnevelő tanároknak. Közel 40.000 gyermek szűrővizsgálatát és hátizomerő mérését végeztük el és értékeltük. 1993 óta nyaranta mozgásterápiás tábort szervezek a hanyagtartású, gerincferdüléses és mellkasdeformitásos gyerekeknek a Balatonnál. A táborban minden délelőtt egy órás Schroth gyógytorna foglalkozások vannak Schroth terapeuták vezetésével. Délutánonként játékos műveltségi és sportvetélkedők, sorversenyek, kosár- és röplabda meccsek kerülnek megrendezésre és természetesen a Balaton adja az úszás lehetőségét is. Ezen kívül kirándulások is színesítik a programot. A legkisebbeknek külön játékos foglalkozások is vannak Eddig több mint 1600 gyermek tanulta meg a gyógyulásához szükséges gyakorlatokat táborainkban.

A gyermekeket megtanítjuk a helyes állás, járás és ülés technikájára, valamint sok speciális hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatra is. Életmódbeli tanácsokat, és a tartásjavító heveder, ill. a fűző viselésére is hasznos tanácsokat kapnak. Mindenkinek adtunk egy kis tájékoztató füzetet is, benne a hanyagtartás és a gerincferdülés ismertetésével, és az otthon is végezhető gyakorlatok leírásával együtt. A táborban lehetősége van a gyógytornásznak, hogy kijavítsa a hibásan végzett gyakorlatokat.

Több csípő ultrahangos továbbképzésen is részt vettem Debrecenben és Szombathelyen, így bevezettük a Gyermekortopéd Szakrendelésen a csecsemők ultrahangos csípőszűrő vizsgálatát.

2000-ben, a Gyermekgyógyászat folyóiratban jelent meg egy cikkem "Gerincferdülést megelőző, tartásjavító program beindítása és tapasztalatai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében" címmel.

Ezen kívül 18 felvilágosító, egészségügyi tájékoztató cikkben segítettem. Én írtam az Oktatási Minisztérium által kiadott "Gyógytestnevelők tájékoztatója" című jegyzet egy fejezetét, valamint az "Ortopédiai alapismeretek a háziorvosi gyakorlatban" című kiadvány gyermekortopédiai fejezetét.

Ezen kívül írtam a lúdtalpról, a Scheuermann betegségről és a gerincferdülésről tájékoztatót a beteg gyermekeknek és szüleiknek.

Indulás óta, azaz a 2000-2001-es tanév óta 2010-ig tanítottam a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán ortopédiát a védőnő és a gyógytornászhallgatóknak.

Specialitásom a scoliosisos gyermekek kezelése, melyben amióta alkalmazzuk a Schroth–féle gyógytornát, szép javulások születnek. Elvégeztem a Schroth tanfolyamot, és az országban én voltam az első orvos, aki le is vizsgázott belőle.

Az Ortopéd Varázs Kft segítségével létrehoztunk egy scoliosis centrumot Miskolcon, ahol a délutáni órákban és hétvégén is lehetőséget biztosítunk a Schroth gyógytornára. Folyamatban van manuálterápia és masszázs bevezetése is, hogy minél sikeresebb legyen a gerincferdüléses, fűzős gyermekek kezelése.

Fő profilom a gyermekortopédia, de felnőtt betegekkel is foglalkozom.

Tagja vagyok az Magyar Ortopéd Társaságnak, a Magyar Reumatológusok Egyesületének, a Gyermekkori Gerincbetegségeket kutatók Egyesületének, a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulatnak, a Barlangimentők Észak-Magyarországi Egyesületének, a Hámori Szikla és Jégmászó Sportegyesületnek és a Magyar Földrajzi Társaságnak.